Το στηθοσκόπιο είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία των γιατρών και νοσηλευτών στις αποστολές μας. Το χρησιμοποιούν για να ακούσουν και να ελέγξουν τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Το στηθοσκόπιο είναι σημαντικό για την ανίχνευση της πνευμονίας, των λοιμώξεων του αναπνευστικού και της φυματίωσης, ασθένειες που αντιμετωπίζονται από το ιατρικό μας προσωπικό καθημερινά στο πεδίο των αποστολών.

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεχθήκαμε περισσότερους από 8.000.000 ασθενείς στα εξωτερικά τους ιατρεία μέσα στο 2015

Μαρτυρία από το πεδίο

Το κορίτσι είναι πολύ κουρασμένο. Όταν βάζω το στηθοσκόπιο στο στήθος, τα μεγάλα της μάτια με κοιτούν. Το διάφραγμα του στηθοσκόπιου καλύπτει ολόκληρη την αριστερή της πλευρά. Μπορώ με το μάτι να μετρήσω όλα τα πλευρά της. Μέσα, η μικρή της καρδούλα χτυπάει υπερβολικά γρήγορα, και αυτό είναι ένα σημάδι αφυδάτωσης. Το μικρό της σωματάκι δεν έχει πολλά αποθέματα. Αποφασίζω να εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας η οποία ανοίγει εκείνη την ημέρα.

Στο ασθενοφόρο, χειροτερεύει. Γίνεται η πρώτη μας ασθενής στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Εδώ όλα είναι έτοιμα: γιατρός, νοσηλευτής, κρεβάτια, εμπλουτισμένο γάλα, αντιβιοτικά.

Καλώς ήρθες, μικρό κοριτσάκι. Είμαστε εδώ για σένα.

Τόμας Σίλβερμπεργκ, Γιατρός, Μαδαγασκάρη